RONDOVÄGEN 30

Rondovägen 30 in Skogås, Huddinge, just south of Stockholm, was my third flat.

rondovägen30
Rondovägen 30 Skogås

It was a three-story, end of terrace house with a loft for storage at the top, three bedrooms and a large storage room at the bottom without windows. Small garden-area all around the house. It was the first time in my life that I lived directly on the ground with direct access to grass and nature. I loved it, but didn’t know all that much about plants then.

rondovägen30
Rondovägen 30. Photo: ©nini.tjader.1992

Janne and I moved in here on September 9th, 1986. Janne moved out and on to Eskilstuna some time in 1991 when we separated. I moved on from here on November 26th, 1992 as I couldn’t afford the rent any longer all by myself.

rondovägen30
Rondovägen 30, the patio Photo: ©nini.tjader.1992

On the other side of the house. middle floor, door out from the livingroom, we had the main patio.

rondovägen30
Rondovägen 30. Photo: ©nini.tjader.July1992

In front of the house we had the playground. The above the the view from the kitchen balcony. There was both plusses and minuses with having the playground in front of the house. The plus was that we were not overlooked from another house. The minus were the noisy kids (none in the picture funny enough) that had a tendency to land in pur flowerbeds when they were playing.

Rondovägen30
Rondovägen 30 Photo. ©nini.tjader.July1992

At one side of the patio we had a small plantation of herbs and salad. We also had some gigantic lilac bushes there.

rondovägen30
Rondovägen 30, the backside of the house. Photo: ©nini.tjader.July1992

Sitting at the outside place the above was the view. The next row of houses was up a small hill with common ground between us. That was good because we were not overlooked on that side of the house either.

rondovägen30
Rondovägen 30 Photo. ©nini.tjader.July1992

The outside place was really nice. Plenty of space to sit and flowerbeds to grow various plants in. On the right hand side above was the partition to the next door neighbor. On the plank we had honeysuckle that we cut down every year. It still covered most of the plank.

Here are some pictures from the inside of the house. Click on an image to see a larger version. Hover over an image to see explanation.

First the downstairs hallway and the extra room/guest room.

We put up horizontally striped wall-paper in the extra room. As long as Janne still lived in the house we also had an extra TV down here. Not that we used it that much.

Then we have the livingroom.

The livingroom was placed on the middle floor with access outside to the patio and to the kitchen and a shower/WC between the kitchen and the living-room. I had lots of huge plants at that time. Looking at the TV you see how long ago this really was… And everything else also looks very out-dated looking at it today.

The kitchen and the middle floor landing at Rondovägen 30.

The kitchen was bright and large, but very unpractically organized when it came to workspace and cupboards. As big as it was, it was next to impossible to work more than one person at the time in it.

Upstairs we had a small room which we used as a workroom, the main bathroom/WC (no pictures) and the bedroom with walk-in closet. In the ceiling from the landing outside the bathroom, bedroom and extra room was a hatch with a ladder upto a storage area under the roof. Some of the neighbors isolated that area and used it as an extra room.

Going down again through the house, to the basement, at the bottom of the house you found a storage-room which I used for sewing and such.

rondo_30
The basement storageroom, hobbyroom. Photo: ©nini.tjader.1992

In the basement we also had a bonus room with no windows and no ventilation. It was subterranean and there of building-technical reasons. It was large though, and always warm and dark. We used it for all kinds of storage (we had a storage shed in the garden outside as well). Garden furniture over the winter for instance and our bikes.

rondovägen30
Photo: ©nini.tjader
rondovägen30
Photo: ©nini.tjader

I loved that house. But, when we separated I couldn’t afford to stay there alone (with the cat) and moved on to Bäckgårdsvägen. I went back to have a look though in the summer of 2014. Of course I could only see how it looked from the outside, and there it had changed some. Most noticeable, most of the plants were gone.

rondovägen30
Rondovägen 30 in 2014. Photo: ©nini.tjader.2014

Leave a Comment